1. Home
  2. Blog
  3. Kesihatan
  4. KKM Dedahkan Masalah Utama Akibat Penularan Pandemik Covid-19

Truly Untold Story

KKM Dedahkan Masalah Utama Akibat Penularan Pandemik Covid-19

Sekarang ni, sering kita dengar orang yang mengalami kerunsingan melampau, rasa lelah & penat, kurangnya tenaga serta gejala susah nak tidur.

Sumber dari KEMENTERIAN Kesihatan (KKM) mendedahkan telah menerima 8,380 panggilan berkaitan kes kesihatan mental kesan akibat penularan pandemik Covid-19 sehingga 18 Mei.

Ketua Pengarahnya, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, isu pertama yang dibangkitkan semasa kaunseling secara atas talian adalah masalah emosi iaitu melebih 46.8 peratus.

“Antaranya stres, bimbang, kemarahan akibat pelbagai faktor sosial seperti masalah kewangan tiada wang, perselisihan faham dengan keluarga dan sebagainya”

Kita kena lakukan sesuatu. Banyak herba semulajadi yang berkhasiat tinggi, seperti bunga Passiflora Incarnata, Bacopa Monnieri, Kayu akar Ashwaghanda dan Kunyit perlu kita ambil sebagai makanan tambahan bagi meningkatkan prestasi dalam kehidupan seharian.

Antara luahan salah seorang daripada jutaan surirumah / wanita bekerjaya dalam suasana menghadapi PKP ini.

“Saya merupakan seorang wanita bekerjaya yang tinggal di bandar. Di mana hidup saya hendak seimbangkan pekerjaan serta kehidupan seharian saya bersama keluarga dan rakan-rakan’

“Ia sangat memberi kesan di mana saya kurang tidur, menjadi sangat-sangat letih dan kita tidak dapat fokus kepada kerja. Bermulanya PKP kita tidak boleh keluar rumah disebabkan sudah biasa bekerja”

Marilah kita sama-sama memastikan kualiti kehidupan yang baik & selesa dalam menempuh segala cabaran & dugaan, terutamanya semasa berlakunya pandamik Covid-19 ini.

Apa yang kita boleh buat? Sekurang-kurangnya, kita amalkan pengambilan makanan tambahan yang berkhasiat tinggi bagi membantu mengekalkan keseimbangan fizikal serta mental ke arah yang lebih positif.

Klik butang di bawah untuk lihat dengan lebih lanjut.

Apa Kata Anda?
PERHATIAN: Jaga penulisan anda. Pastikan ianya positif & memberikan manfaat kepada pembaca.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 3

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Latest Blog Post
Category
Menu