1. Home
  2. Blog
  3. Makanan
  4. Laksa Kat Negeri Mana Sedap? Jom Kita Tengok Bab Nutrisi Dulu

Truly Untold Story

Laksa Kat Negeri Mana Sedap? Jom Kita Tengok Bab Nutrisi Dulu
Berkaitan : :

Ada post facebook netizen yang kecoh disebabkan individu mempertikaikan jenis ikan yang digunakan dalam kuah laksa mengikut negeri masing-masing.

Dietitian KKM tampil mengulas dari segi kandungan nutrisi dalam jenis ikan yang digunakan.

Ikan tenggiri, Mackerel (Spanish), Ikan kembung Mackerel juga (Indian), Kandungan protein pun beza 0.6g/100g aje. Nutrisi lain pun tiada beza secara signifikan..

Dari sudut kandungan nutrien, ikan-ikan ini berada dalam kelompok yang sama. Tak perlu gaduh-gaduh lah. Makanan tradisi masing-masing akan tetap jadi kebanggaan masing-masing kan.

Boleh rujuk jadual yang mereka sertakan di bawah:

Nak tau detail? Kami bawakan kandungan nutrient 4 jenis ikan yang menjadi sebutan sekarang ini. Maklumat diperoleh dari Malaysian Food Composition Database (https://myfcd.moh.gov.my/). Boleh buka untuk semak kandungan nutrient pelbagai jenis makanan.

JOM CUBA RESIPI BARU

Resepi ini sangat senang untuk dibuat. Guna blender ja. Resepi OlalaBites Burnt Cheesecake. Kek hangus yang memang rupa tak cantik. Tapi sedap tau.

Semua orang boleh buat dan kompem jadi. InsyaAllah. Sebab hasilnya bukan pada rupa tapi pada rasa. Yum yum.

Nak Resipi Baru, OlalaBites Burnt Cheesecake ?

Dapatkan video langkah demi langkah untuk melakukannya. SIla klik butang kuning di bawah:

Nak tengok INFO LANJUT? KLIK SINI

Apa Kata Anda?
PERHATIAN: Jaga penulisan anda. Pastikan ianya positif & memberikan manfaat kepada pembaca.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 5

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Latest Blog Post
Category
Menu