Minyak Masak Terbuang Boleh Jadi Duit Ke?

Kategori : Share Artikel
Berkaitan :

Saya nak share cerita saya.. Masa awal PKP hari tu, sehari tu 3-4 kali masuk dapur duk menggoreng. Pepaham jelah anak ramai kalau dalam rumah. Takde keje apa nak buat sangat kan. Makan, makan, makan la kerjanya.

Minyak masak tu sampai dah berbotol-botol jadinya. Nak recycle banyak kali pun tak elok jugak. Sekali dua ok lah.

Sayang je tengok minyak terbuang macam tu je. Nak buang kat longkang pun serba salah. Tersumbat sat gi dah satu hal pulak. Dah nak kena panggil plumber pulak.

Nak dijadikan cerita, tengah scroll scroll FB, ternampak posting minyak masak terpakai tu boleh guna buat sabun!!

Apa? minyak boleh buat sabun?

Shock gile nak imagine cemana minyak tu boleh buat sabun.

Saya pun teruskan baca, rupanya ada kelas online. Ada cikgu yang ajar step by step dengan video dan gambar je. Cikgu Eli ni antara soapmaker terkenal jugak la kat Malaysia ni. Pernah masuk TV3, Nona dan Borak Kopitiam satu Ketika dulu.

KLIK SINI & TENGOK VIDEO DIA

Yang bestnya, sabun yang dibuat dengan minyak terpakai ni banyak buih. Tak macam sabun kat luar tu. Pinggan mangkuk pun boleh berkilat.

Pastu dia takde bahan kimia yang merbahaya kan kulit langsung. So kalau jenis tangan sensitif suka menggelupas tu, sabun ni memang pilihan tepat.

Dah biasa buat, jadi seronok pulak. Sesaje share kat whatsapp group, ramai pulak member order.
Macam tak caye je sebab niat memula join nak sayangkan minyak terpakai terbuang macam tu je. Tapi tak sangka pulak dalam masa boleh jana pendapatan.

Korang Boleh Wasap Tanya Jika Perlukan Bantuan.

Korang kalau nak belajar buat sabun ni, cepat-cepat daftar kelas online Belajar Buat Sabun. Lepas ni boleh rasa penjimatan duit barang dapur tu sebab tak payah beli sabun dah.

Apa Kata Anda?
PERHATIAN: Jaga penulisan anda. Pastikan ianya positif & memberikan manfaat kepada pembaca.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Latest Post
Menu