1. Home
  2. Blog
  3. Inspirasi
  4. Pengalaman Mengenali Ahli Politik Yang Ikhlas Atau Berkepentingan

Truly Untold Story

Pengalaman Mengenali Ahli Politik Yang Ikhlas Atau Berkepentingan
Berkaitan :

Saya mengikuti perkembangan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) yang memeriksa gereja sejak saya di China lagi. Sekembali dari China pada 6 Ogos 2011, ingin sahaja saya mengulas mengenainya, tetapi kerana beberapa hal, tidak sempat untuk mengulasnya.

Kesempatan kali ini, saya hanya ingin mengulas sedikit, tetapi hanya dari satu sudut sahaja iaitu mengenai pandangan dari ahli-ahli politik yang berada di negara kita ini.

1. Apa juga isu yang timbul di negara ini, akan ada orang yang ikhlas dan ada orang yang ingin mengambil kepentingan dan keuntungan.

2. Begitu juga dengan kes JAIS di dalam memeriksa gereja ini. Banyak sahabat-sahabat dari ahli politik yang memberi ulasan secara tegas dan jujur dan ada juga yang memberikan komen popular.

3. Bagi mereka yang memberikan ulasan secara tegas dan jujur di dalam mempertahankan kepentingan Islam, syabas dan tahniah diucapkan, tetapi yang memberikan komen popular hingga kadang-kala kepentingan Islam menjadi nombor dua, mudah-mudahan anda selamat dengan cara anda ini.

4. Saya pernah terlibat dengan kes seperti ini di dalam peristiwa HIV yang tinggal di gereja pada tahun 2009 dan saya ingin nukilkan pengalaman saya bersama orang politik. Ada di antara mereka yang tegas dan ikhlas dan ada juga yang ingin mengambil pendekatan popular.

5. Ketika kes HIV di gereja menjadi hangat, saya pernah dihubungi oleh bahagian pemuda PAS dan secara jujur bertanya apakah yang boleh mereka bantu. Kejujuran mereka terlihat dari kesungguhan mereka . Selain itu, ramai juga orang Islam dari mana-mana parti politik yang bersama-sama datang dan berusaha membantu.

6. Dalam waktu yang sama, ada satu pihak lain yang memberi ingatan sinis pada saya seolah-olah di belakang saya ada pihak-pihak yang ingin memburuk-burukkan kerajaan Selangor kala itu. Kalau dilayankan peringatan mereka, mungkin pesakit HIV masih lagi berada di dalam gereja.

7. Kes HIV di gereja semakin hangat dan kali ini, saya dipanggil untuk bertemu bekas menteri dan soalan pertama saya diajukan pada saya ialah

“benda ini berlaku pada zaman saya atau baru ni..” katanya.

“Maaf Dato’, benda ni dah lama sebenarnya, zaman Dato’ lagi. “ jawab saya.

“Oh, kalau dah lama susahlah sikit nak buat..” satu jawapan yang agak mengejutkan saya ketika itu.

Pertemuan itu berakhir tanpa apa-apa tindakan.

8. Alhamdulillah, dengan kesungguhan Majlis Agama Islam Selangor, akhirnya pesakit HIV dapat dipindahkan dari gereja pada Ogos 2009.

9. Pada 10 Oktober 2010, kala itu saya mempunyai program bersama MBSA. Ia dihadiri oleh seorang YB. Kala itu, penghuni HIV Darul Ukhwah hadir di dalam program ini. Ketika habis program, pengunjung dipersilakan makan. YB melihat penghuni Darul Ukhwah dengan pakaian rasmi mereka.

“Siapa dia orang ni” tanya YB.

Saya yang makan satu meja dengan YB menjawab “Ini pesakit HIV yang dari gereja tu..”

“Oh… dari gereja tu, dia orang semua ni, saya yang keluarkan ni, saya yang datang ke gereja tu dan arahkan untuk mereka dipindahkan” kata YB dengan penuh selamba.

Sahabat-sahabat dari MBSA dan para tetamu yang mengetahui kisah dari awal hingga akhir semua memandang pada saya dengan dengan mengangkat kening dan bibir yang dicebikkan. Saya hanya tersenyum.

10. Pada Disember 2010, saya yang memohon rumah dari Majlis Bandaran Shah Alam (MBSA) telah dipanggil mesyuarat untuk peringkat akhir. Dato’ Bandar ketika itu telah bersetuju dari segi dasarnya untuk memberikan sebuah dewan bagi penempatan HIV. Semua ahli mesyuarat juga bersetuju. Wakil penduduk dan Nazir masjdi juga ada dan telah bersetuju kerana kepentingan Islam. Dua orang wakil YB yang ada di dalam mesyuarat baru tahu bahawa dewan yang ingin diberikan untuk penempatan rumah HIV itu kosong dan akan diberikan untuk penempatan HIV ini.

Dia langsung terus dia mengatakan bahawa YB memang sedang mencari-cari kawasan untuk dibuat pusat Dialisis. Dan kalau tempat itu kosong, maka mereka mahu mohon untuk membuat pusat itu.

Timbalan Dato’ bandar yang mempengerusikan mesyuarat bertanya, kenapa tidak pernah ada permohonan pun.

“Ya, kita memang sedang buat..” katanya selamba padahal tempat yang saya mohon itu hampir setahun dibincangkan dari masa ke masa.

Timbalan Dato Bandar ketika itu mengatakan bahawa, pusat Dialisis di mana-mana boleh buat, MBSA pun boleh tolong carikan, tetapi tempat yang sesuai bagi HIV tidak semua tempat boleh.

Tapi, wakil YB ini tetapi berminat tempat ini.

11. Januari 2011, saya dipanggil oleh YB ini di dalam mesyuarat dan dia mengatakan bahawa tempat itu tidak boleh digunakan. Dia berjanji dengan saya akan menguruskan tempat lain dalam tempoh dua minggu.

12. Dari sehari ke sehari saya menunggu. Tidak ada jawapan. Perbincangan mengenai rumah HIV ditolak pula ke Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ). Saya pernah dipanggil sekali untuk mesyuarat tetapi juga terus tidak mendengar khabar berita.

Penat juga terasa kalau banyak kali cuba mengubungi tetapi tidak juga mempunyai apa-apa perkembangan. Saya cuba menghubugi YB tetapi tidak pernah dapat bertemu selepas Januari 2011. Hinggalah pihak MBSA sendiri ingin mengaturkan kembali pertemuan saya dengan YB, pun hingga sekarang tidak mempunyai jawapan.

13. Pada Ogos 2011, rumah HIV yang kita sewa di Petaling Jaya telah melebihi dua tahun. Saya mendapat satu panggilan telifon dari tuan rumah yang menyatakan bahawa dia mahu menggunakan rumahnya. Kami kena keluar dalam notis tiga bulan.

14. Di bulan puasa ini, banyak masa saya pada waktu siang ke sana dan ke mari mencari rumah baru bagi penempatan HIV.

Saya tidak tahu macam mana nak buat. Saya mempunyai kenalan dengan setiausaha kanan kepada YB Yaakub Sapari. Berbual dan berbincang dengannya atas dasar Islam. Dia bersungguh-sungguh membantu membawa saya ke sana ke mari. Dia maklumkan kepada YB Yaakub dan YB Yaakub bersungguh ingin membantu setakat ini. Walau bagaimana pun, penempatan belum lagi dapat.

Pada Isnin 22 Ogos ini, insyaAllah, saya akan ke Mekah. Di sana akan dimunajatkan keperluan penempatan HIV ini.

15. Apa yang saya ingin kongsikan di sini ialah bagi orang politik ada jenisnya. Ada yang memang ikhlas berjuang dan ada yang hanya mahukan komen popular di dalam sesuatu isu. Dalam isu Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) memeriksa gereja sama sahaja jadinya. Ada yang memberikan komen tegas dan jujur dan ada yang hanya mahukan kepentingan politik.

16. Apa pun, inilah ahli politik. Satu hari nanti, jika anak kita mahu jadi ahli politik pesankanlah pada mereka, politik hanya alat dan jadikan Islam itu sebagai matlamat.

“Sekilas Mewarkan Peristiwa”

Al-Faqir Ila Rabbihi
Muhamad bin Abdullah
Putra Heights
19 Ramadhan 1432/ 19 Ogos 2011 jam 8.00 pagi

Pihak Darul Ukhwah juga menerima sumbangan ikhlas dari semua pihak yang ingin turut serta membantu rumah perlindungan ini.

Jenis – jenis sumbangan yang diterima adalah seperti sedekah, derma, zakat, fidyah & wang syubhat (untuk prasarana). Anda boleh klik butang DONATE NOW untuk sumbangan secara online terus ke Yayasan Al-Amin.

Terima kasih pada semua pembaca. Anda boleh menyumbang yang paling minima dengan cara klik butang di bawah untuk SHARE. Semoga usaha sedikit ini mampu memberi manfaat kepada ramai orang.

Apa Kata Anda?
PERHATIAN: Jaga penulisan anda. Pastikan ianya positif & memberikan manfaat kepada pembaca.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 15

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Latest Blog Post
Category
Menu