1. Home
  2. Blog
  3. Hartanah
  4. Tips Gaji RM 1,800 Sebulan Boleh Beli Rumah Sendiri

Truly Untold Story

Tips Gaji RM 1,800 Sebulan Boleh Beli Rumah Sendiri

Aku dari dulu kesian sangat sangat pada adik-adik muda yang baru mula kerja bergaji RM1,800 poning kepala mikir macam mana nak beli rumah.

Ramai yang macam dah putus harapan. Ramai juga yang tak habis-habis merungut kata harga rumah tinggi giler, macam mana nak beli.

Ni aku bagi sikit tips. Tapi ko kena sabar tahan nafsu sikit la.

Setiap bulan ko simpan RM1,000. Lepas setahun ko dah ada simpanan RM12,000.
Ko cari rumah low kos harga bawah RM100,000. Duit simpanan ko dah cukup buat deposit beli rumah.

Kalau tak cukup sikit-sikit tu ko pinjam la kat Fa Ma ke apa ke bagi cukup. Tapi cari rumah low kos 3 bilik yer. Bulan-bulan ko bayar bank RM450.

Ko duduk satu bilik. Dua bilik lagi ko sewa RM250 setiap satu. Setiap bulan ko dapat RM500 hasil sewa. Dah lepas buat bayar bank ko. Ko pun duduk free.

Kalau ko rasa tak mampu nak simpan RM1,000 setiap bulan sebab nafsu ko kuat, ko simpan RM500.

Pastu ko buatla kerja part time yang boleh jana side income at least RM500 sebulan. Ko gunakanlah side income ko tu utk cukupkan simpanan bulanan ko.

Hah… Saper kata orang gaji RM1,800 tak boleh beli rumah. Kan ko dah ada sebijik rumah low kos. Ofkos la bukan rumah teres seperti yang ko idamkan.

Gitew

Apa Kata Anda?
PERHATIAN: Jaga penulisan anda. Pastikan ianya positif & memberikan manfaat kepada pembaca.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Latest Blog Post
Category
Menu